Az egészséges életmód még az autómnak is jár!

Az utóbbi időben próbáltam a saját és környezetem egészségével többet foglalkozni, hiszen mind tudjuk, hogy ki más tudná megóvni azt, mint mi magunk. Persze nem egyszerű ez soha sem. Elszántság, kitartás és persze akaraterő kell mindehhez. Először az életmód váltásban nehézségbe ott ütköztem, hogy is kell elkezdeni, mik az első lépések, mit kell tennem ahhoz, hogy ne csak magamon, de a környezetemen is tudjak segíteni.

mannol

mannol

Gondoltam első lépésnek jó lesz, ha a saját portámon teszek rendet először. Így elkezdtem étrendet változtatni. Először csak kis lépésekben, később már jobban kezdtem átállni például arra, hogy reggelire nem eszem, csak zöldséget, gyümölcsöt, zabkását, minél kevesebb szénhidrátot, inkább fehérje és energia dús ételeket. Aztán jöhetett a háztartás. Próbáltam a lehető legkörültekintőbben odafigyelni arra, hogy a lámpákat mindig kapcsoljam le, amikor nem töltök semmilyen készüléket, a töltőt kihúzni a falból, nem pazarolni a vizet és amennyire csak lehet, energiatakarékos háztartási eszközöket használni. Tudom, ez anyagi befektetéssel is jár, de megtérül, hiszen ezek az energiatakarékos dolgok, sokkal időt állóbbak, mint a többi.

Ez után következhetett a hát körüli rész. Szerencsére olyan helyen laktam, ahol a lakásomnak volt egy kis kertje, ami csak az enyém volt, de persze a rohanó hétköznapok mellett nem volt időm arra, hogy gondozza, így ott is csak gyűlt a kosz és nem volt jó energiája.

Kitaláltam, hogy fogom magam és csinálok egy fűszernövényekkel teli konyhakertet, mely közé tudok egy sziklakertet is kiépíteni. Ezzel tudok magamnak is kitermelni pár dolgot, ami megint csak mindenképp hatással van az egészségemre, ráadásul a kertet is szépíti, csinosítja, gondozása közben pedig a friss levegőn tartózkodom.

Tehát majdnem mindent megváltoztattam a környezetemben az egészségem érdekében, következhetett a testmozgás és az autóm rendbetétele. Előbbi könnyebb feladatnak tűnt így azzal kezdtem. Mégpedig úgy, hogy végig gondoltam, hogy melyek azok a sportolási módok, melyek a legjobban fekszenek nekem és a legszívesebben űzném, valamint mik a legközelebbi olyan intézmények, ahol bármolyin testmozgásra van lehetőség (uszoda, futópálya, konditerem, stb.).

Találtam egy kitűnő helyet, ráadásul a munkahelyem és az otthonom között, ahol megvan minden a felsoroltak közül és még árban sem vészes. Vettem is magamnak bérletet és el is kezdtem járni. Maradt az autó.

Elkezdtem kitakarítani, rendbe hozni, mindent naprakésszé varázsolni benne. Ettől még nem lesz hirtelen környezetkímélő egy autó, így utána jártam, hogy mivel tehetem azzá. Rátaláltam, hogy van egy mód, ami rendkívül hatékony és ez nem más, mint hogy az összes autóalkatrészhez és működéshez használatos kelléket (olajak, folyadékok, elektronika, izzók) A lehető legkörültekintőbben lecserélek és az autómnak legmegfelelőbbeket szerzem be, így csökkentve a káros anyag felhasználást és kibocsájtást. Mindenből sikerült találom, talán az egyetlen a motorolaj volt, ahol nehéz volt a döntés, de végül megszületett.

A Mannol Extreme 5W-40 motorolajt választottam, mely egy átlagos hamutartalmú, turbós, vagy szívó motorokhoz, szintetikus technológiával előállított, hosszú olajcsere-periódusú motorolaj. Megfelelő kenést ad minden hőmérsékletben legyen az forró hőség, vagy fagyos hideg. Ráadásul a hidegindítási tulajdonságai is jól működnek.

Azért választottam ezt a terméket, mert bár nem az extra magas környezetkímélő alkotóelemeiről és hatásáról híres, ellenben az én autómnak ez a legmegfelelőbb ahhoz, hogy ténylegesen az optimális üzemi szinten tudjon működni. Ezzel, mint említettem csökken a káros anyag kibocsájtása, sőt az autó élettartama is meghosszabbodik, így nem kerül a roncstelepre, ahol nem lesz belőle hulladék.

Így tehát sikerült elérnem, hogy nem csak saját életmódomat sikerült megváltoztatnom és jobbá tennem, hanem az autómét és a környezetemét is.