A konyhánk is befolyásolhatja az egészségünk

Az vagy, amit megeszel – szól a régi ismert közmondás. Ezek után talán nem meglepetés, ha azt mondom, hogy az is hatalmas szerepet játszik az egészségünkben, hogy hol készítjük el ezeket az étkeket.

Az elkészített ételeink minősége nagyban függ attól, hogy milyen konyhát terveztünk és alakítottunk ki a lakásunkban. Mindenkinek, aki komolyabban foglalkozik az egészségével, ajánljuk, hogy gondolkodjon el azon, hogy az ő konyhája mennyiben segíti ezt? Hogyha pedig elég sok ponton érezzük úgy, hogy valójában inkább hátráltatásról van szó, akkor gondolkodjunk el azon, hogy lehet, hogy áttervezésre lenne szükségünk.

Az egészséges étkezés alapjai a zöldségek és a gyümölcsök, sokan azonban nem veszik a fáradtságot arra, hogy ezeknek külön helyet alakítsanak ki a konyhában. A gyerekeink sokkal szívesebben vesznek el egy almát, vagy esznek egészséges magokat, hogyha azok megfelelő tárolókban ki vannak rakva az asztalra, konyhapultra, és mindig a kezük ügyében vannak – ilyenkor talán nekünk is könnyebben eszünkbe jutnak azok a receptek, amikben ilyeneket használhatunk fel. Egy másik fontos kérdés a zöldségeinkkel kapcsolatban, hogy mennyire frissek: sokan szeretik a paradicsomot, uborkát berakni a hűtőbe vásárlás után, és pár nap után elővenni, mivel valójában csak akkor akarnak hozzá venni. Ezért ha engem kérdeznek, és mindig ajánlani szoktam, hogy vegyünk ki azokat a nagyméretű reteszeket a hűtőnkből, amikbe kényelmesen bele lehet dobálni a zöldséget, helyette pedig a szekrényeinkben alakítsunk ki nekik polcot, kosarat, amibe tárolni lehet őket. Ebben az esetben ugyanis nagyobb lesz a késztetés, hogy még frissen főzzünk belőlük.

Egy jó konyha titka, hogy a szakács jól érzi magát benne, és szívesen főz. A mi ételeink is sokkal változatosabbak és jobb minőségűek lesznek, hogyha egy olyan konyhában főzünk, ahol kellemesen érezzük magunkat, és úgy érezzük, hogy szinte minden a kezünk ügyében található. Itt már nincsenek olyan erős szabályok, hisz mindenki más környezetben érzi magát jól: van, aki egy modern konyhát szeretne magának berendezni, ahol minden a legszebb, legsimább felületekkel van ellátva és van, aki a nagymamájának a szépen kidolgozott konyhabútoraira esküszik. Ami mind a két esetben fontos lehet, az az, hogy legyen egységes a helyiség, ne váltakozzanak benne a különböző stílusok, mivel e nélkül bármit is szeretünk, nem lesz meg a kellemes légkör.

A stílusokkal és a bútorok elrendezésével rengetegen foglalkoznak, és sok helyen lehet konyhabútor ötleteket találni az interneten. Még ha úgy is érezzük, hogy menne magunktól, ajánljuk, hogy látogassunk meg ilyen oldalakat, mert mindig tanulhatunk újat, ha mást nem, egy új praktikát, vagy egy újonnan divatos elrendezést, amivel lenyűgözhetjük a barátainkat. De találhatunk különböző akciós konyhabútorokat is, sok bútor webáruházra találhatunk hivatkozást, ahol ilyennel foglalkoznak, és ki tudja, talán olyan szerencsénk is van, hogy egy a konyhánkhoz illő kanapét, ülőgarnitúrát vagy nappali bútort is be tudunk szerezni.

Ha egészségesen akarunk főzni, akkor arra is oda kell figyelnünk, hogy minden konyhai kiegészítőnk, főzőeszközünk a legjobb minőségű legyen. Senki se tud elkészíteni jól egy gazdag salátát, hogyha rozsdás késsel vágja fel az alapanyagokat, és nem fogunk tudni chia magot őrölni alapanyagként egy egészséges öntetbe, ha olcsó robotgéppel állunk neki, aminek a pengéi elcsorbulnak alatta. Járjunk utána annak, hogy az étrendünknek milyen eszközkövetelményei vannak, és utána lássunk csak neki felvértezni velük magunkat.

Hogyha ezt a néhány alapvető ötletet megfogadjuk, akkor könnyebb dolgunk lesz, hogy egészséges ételeket főzzünk, és ne csak megegyük azt, ami éppen elénk kerül. De rengeteg más apróbb konyhai ötlet is tud minket segíteni ezekben – a Himaláját formáló sótartó, amiben az ember tényleg csak egészséges sót fog rakni, vagy az okos teafőző, ami minden reggel előre elkészíti nekünk a teánkat az ébresztőóránk megszólalása előtt –, mindent azonban mi se tudunk összegyűjteni. Úgyhogy jó további böngészést kívánunk a konyhai és konyhabútor ötletek után kutatva!