A megfelelő szájhigiénia is az egészségünk része

fogorvos BudapestA mai rohanó világban rengeteg mindenre kell odafigyelni, számtalan dolgot kell fejben tartanunk, de ez a túlhajszolt életmód előbb vagy utóbb visszaüt sajnos betegség formájában. Ebben a stressz sem segít egyáltalán, és sajnos mondhatni minden korosztályban jelen van valamilyen szinten. A stressz és az aggódás fizikailag is megbetegíthetnek minket, sőt, az életünket is megrövidítheti. Kihat a szívünktől az immunrendszerünkig szinte mindenre. Nem csoda, hogy rengeteg ember szenved a magas vérnyomástól, gyomorfájdalomtól, rengetek depressziós és pánikbeteg van, nem beszélve a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőkről. Az egészségünk megőrzése érdekében a stressz oldására illetve csökkentésére kellene nagy hangsúlyt fektetni.

Az egészségünket nagy mértékben befolyásolja az étrendünk is természetesen, hiszen, ahogy a mondás tartja „az vagy amit megeszel”. Persze az is fontos dolog, hogy az ételt legyen mivel megrágnunk, így sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelnünk a szájhigiéniára is, ugyanis sokan hajlamosak erről megfeledkezni és fél vállról venni a dolgot, pedig ez is az egészségünk része.

Valahogy addig nem törődünk komolyabban a dolgokkal, amíg azok működnek, mindig már csak a tüzet próbáljuk oltani, ahelyett, hogy a bajokat megelőznénk. Sokkal jobban járnánk ezzel hosszútávon. Mondom én, aki szintén így teszek, iletve tettem eddig. Sokáig nagyon elhanyagoltam a fogaimat, természetesen a  napi kétszeri fogmosáson túlmenően, mert az mindig szigorúan megvan. De mivel hajlamos vagyok a fogkövesedésre, fél évente járnom kellene fogkő leszedésre és a fogselymet is előszeretettel használnom kellene lefekvés előtt. Hébe-hóba persze eszembe jut, de ez igen csak kevés. Sokáig az is problémám volt, hogy nem volt jó fogorvosom, akihez szívesen jártam volna. Kiskoromban volt pár kellemetlen élményem a fogorvosnál és azóta se sikerült ezt velem senkinek sem feledtetni. De gondoltam ez már nem állapot, hiszen mindenkinek szüksége van egy saját fogorvosra, aki jól ismeri a fogaimat, tud tanácsot adni és, akire nyugodt szívvel rábízom magam. És persze az is szempont, hogy megfizethető legyen, mert, mint tudjuk, a fogorvos nem olcsó mulatság. Sokszor ez is vissza tartja az embereket, pedig ezen nem szabadna spórolni, mert a végén sokkal többe mélyebben bele kell nyúlnunk majd a pénztárcánkba, ha elharapódzik a probléma. Szóval elhatároztam, hogy akkor most majd én keresek magamnak egy jó fogászatot Budapesten. Előszőr ugye az ismerősőknél kérdezősködik az ember, ha így nem járunk sikerrel, akkor jöhet az internet. Nagyon sok ezzel foglalkozó fórum van, ahol megosztják az emberek egymással a tapasztalatokat, kihez érdemes menni. Mondjuk a szimpátia az egy dolog, engem ebben a szakértelem ami inkább számít. Végül az egyik kollégám ajánlotta az ő fogorvosát, akivel abszolút meg vagyok azóta is elégedve, így már nekem is van végre saját fogorvosom. Vannak kifejezetten esztétikai fogászatok Budapesten, ahol esztétikus fogpótlásokat, inlay-és onlay héjakat, ideiglenes fogpótlásokat készítenek, különböző technikákkal fehérítik a fogakat. Rengeteg féle otthoni fogfehérítő eszköz is létezik manapság, én mondjuk fogorvosi felügyelet nélkül nem merném ezeket alkalmazni, mert lehet többet ártok vele, mint amennyi haszna van.

Az fogászati kezelések árát több dolog is befolyásolhatja, a belvárosban érthetően magasabb a bérleti díjak nagysága miatt is, illetve a szakmai tudást is meg kell fizetni. Én már sajnos az TB által finanszírozott fogászati ellátásban nem bízok, ezért amíg megtehetem mindenféleképpen a választott orvosomhoz járok majd, ha már így rátaláltam. Remélem nem megy egyhamar nyugdíjba.

Figyeljünk tehát oda a fogainkra is, hisz egy rossz fog sok bosszúságot tud okozni, igyekezzünk rendszeres vizsgálattal és a megfelelő szájhigiéniával megelőzni a komolyabb problémákat. Persze a genetika is sokat számít, de mi magunk is tehetünk érte sokat, hogy minél tovább megőrizzük fogunk egészségét.